Poimintoja lukulistalta – perusasiat haltuun

Aluksi

Kesä- ja heinäkuun lukulista on ollut varsin markkinavetoista asiaproosaa. Siispä muutama poiminta yleishyödyllisten teosten joukosta, joista saattaa olla paljonkin apua. Jos taas olisi kauppatietelijä, niin mainituilla opuksilla ei liene juurikaan lisäarvoa suhteessa jo kertyneeseen ymmärrykseen ja tietoon.

Saario, Seppo: Miten sijoitan pörssiosakkaisiin. Alma Talent 2020.

Pistämätön pörssiraamattu, joka jokaisen vähääkään sijoittamista aikovan tulisi selata. Tämä klassikko on aikaisemmin jäänyt lukematta, mutta keväisen Hesarin jutun myötä hankin kirjahyllyyn. Vankka suositus.

Tarinallisuus innostaa monia ryhtymään toimeen. Esimerkin voimalla se pienikin ponnistaa. Jos yksi asia pitäisi kirjasta ja kirjoittajan näkemyksistä mainita, on se kirjoittajan mukaan Suomessa vallitseva tietämättömyys tai innostumattomuus sijoittamisesta. Tämä toistuu kirjassa useasti.

Tänä kesänä harmittelin, etten lukenut tätä opusta heti lukion päätteeksi. Olisi pitänyt.

Kauppila, Kalle – Puttonen, Vesa – Repo, Eljas: Miten sijoitan rahastoihin. Alma Talent 2020.

Oikeastaan työjuttujen kautta otsikkonsa perusteella lukuun tullut opus. Hyvin selkeä esitys, kuten takakansitekstikin kertoo. Kirjasta käyvät ilmi rahastosijoittamisen perusasiat. Kirja ei kuitenkaan ole yhtä rahastosijoittamisen ylistystä eikä siinä oikeastaan kovinkaan paljon paneuduta siihen keskusteluun, mitä perinteisten aktiivisten rahastojen korkeiden kulujen ympärillä on viime vuosina käyty.

ETF:iä vastaan esitetään ehkä yllätykseksenikin kritiikkiä ja huolta, mikä herätti pohtimaan trendin vaikutuksia laajemmin, jos ETF:ien suosio entisestään kasvaa niin kuin nyt näyttää tekevän.

Andersén, Atso: Sijoituspalvelut – osto ja myynti. Alma Talent 2019

Puhutaan mistä tahansa aiheesta, on eduksi tuntea asian monet kääntöpuolet.

Yleensähän on niin, että jokin tuotteen myyjä tietää tuotteesta ja markkinoista paljon enemmän kuin ostaja. Olipa kyseessä sitten auto, hevonen tai jokin strukturoitu sijoitustuote. Informaation epätasapaino myyjän eduksi usein kaupassa kallistuu lopulta myös myyjän taloudelliseksi eduksi ja vastaavasti ostajan taloudelliseksi vahingoksi. On siis parempi varustautua kauppaan huolella ja selvittää paitsi myyjän tuotteen myös myyjän liiketoiminnan perusteet. Tämä kirjanen kertoo ne välttämättömät perusasiat.

Hidén, Paulus – Tähtinen, Jyrki: Pääomarahastot ja niiden sijoitustoiminta. Talentum 2005.

Tätä opusta ei kovin helpolla taida netistä enää pystyä tilaamaankaan, vaan on jalkauduttava kirjastoon. Jos edellä mainitut kolme kirjasta ovat sellaisia kohtalaisen pinnallisia mutta kattavasti perusasiat avaavia, mennään tässä opuksessa astetta yksityiskohtaisemmalle tasolle ja nimenomaan pääomarahastoihin. Kiinnostaa ehkä lähinnä, jos erilaiset yritys- ja rahastorakennelmat muutenkin kiinnostavat. Ainakin itse suhtaudun lähestulkoon yli-innokkaasti kuvatun kaltaiseen tietoon yhdistettyinä taloudelliseen informaatioon.

Lopuksi

Pari viikkoa sitten totesin eräässä tilaisuudessa, että osakesäästäminen on mukava laji, koska yksittäisten harrastelijoiden kilpailu hyvistä osto- ja myyntipaikoista ei ole nollasummapeliä. Markkinoiden volyymit ovat niin suuret, ettei niitä yksi ropo yleensä mihinkään hetkauta. Tämän seurauksena informaation jakaminen ei myöskään näy informaation jakajalle saavutettujen tai potentiaalisten etujen menetyksenä. Saattaa olla päinvastoin, jos informaation jakaminen johtaa informaation vaihtamiseen.

Koronapandemia aiheutti melkoisen hidasteen oikeudenhoidolle Suomessa ja siksi tässä onkin vielä heinäkuun loppupuoli kohtalaisesti aikaa opiskella kiinnostavia aiheita. Opiskelu on myös suositeltavaa. Painotetaanhan joka välissä suosittua jatkuvaa oppimista jokaiselle.

Harva meistä on kuitenkaan sellainen tietokone, että kaikki lukemamme tieto menisi kerrasta kestomuistiin. Useimmiten tuntuu, että muisti on luonteeltaan lähempänä seulaa kuin ämpäriä: valikoiva ja lähestulkoon kaikki valuu läpi jälkeäkään jättämättä. Silloin on hyvä huomauttaa itselleen, ettei kaikkea voi eikä tarvitse tietää. Tiedon lähteiden tunteminen riittää monesti oikein hyvin.

Näin ollen myöskään luettelo poiminnoista lukulistalta ei ole tyhjentävä, vaan tulee jatkumaan urakan edistyessä.